*********
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Do%C3%A7Dr-%C4%B0lyas-Yolba%C5%9F/1564898690430554
  • https://twitter.com/ilyasyolbas
  • https://www.instagram.com/prof.dr.ilyasyolbas
......Çocuk-ve-Yetişkin.... .......HASTALIKLAR........ ....ARŞİVİ....
Hava Durumu
Ürün ve Hizmetler
Anket
TEMEL AİLE HEKİMLİĞİ KİTABINI HEKİM ARKADAŞLARINIZA ÖNERİR MİSİNİZ?
REKLAM
SIK GÖRÜLEN KRONİK İSHAL NEDENLERİ:

SIK GÖRÜLEN KRONİK İSHAL NEDENLERİ:

       İnek sütü alerjisi:

Süt proteini antijenleri yol açar. Çocukluk çağındaki sıklığı %1-7’dir. Bu hastalığı olan çocukların %50 sinde soya proteini alerjisi de vardır. Annenin beslenmesindeki antijenler anne sütüne geçerek bebekte alerjiye yol açabilirler. Klinikte reflü, yumuşak dışkılama, infantil kolik ile karışarak yanlış tanı konabilmektedir. En tipik bulgusu dışkıda kan ve büyüme geriliğidir. Deri döküntüleri, hışıltı eşlik edebileceği gibi, sadece ishal, kabızlık , kusma yada sürekli huzursuzluk gibi semptomlarla da başvurabilirler. Tanıyı kesin gösterecek bir test olmadığı gibi, spesifik IgE ve prick testi ile tanıya yaklaşılabilir. Ancak kesin teşhisi bebeğin ve annenin diyetinden süt ve süt ürünlerinin ( klasik bebek formulaları da buna dahil ) çıkarılarak klinik yanıtın izlenmesidir. Ancak bu diyet ve yanıtı 1 ay süreyle izlenmelidir. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda bu bebeklere sadece elementer aminoasit içeren özel formulalar ( Neocate veya Pregomin AS ) verilebilir. Diyet klinik duruma göre 6 ay yapılıp daha sonra uzman kontrolunde challenge testi ( inek sütü yükleme ) ile allerjinin geçip geçmediği anlaşılabilir.

      Çölyak Hastalığı:

Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan protein yapısındaki bir antijen olan glutene karşı bağışıklık yanıtı sonucu proximal ince barsakta ağır mukozal hasar ile karakterize bir hastalıktır. Tipik olarak ishal, iştahsızlık, büyüme geriliği, Fe eksikliği, emilim bozukluğu, vit-mineral eksikliği gibi durumlarından biri veya hepsi görülebilir. Bu tür şikayetleri olan hastalara tanı da en güvenilir testlerden  biri olan Doku transglutaminaz Ig A antikoru bakılmalıdır. Burada dikkat edilecek husus bu tür hastalarda eğer total Ig A düzeyi düşükse testin yalancı negatif çıkabileceğidir. Bu yüzden bu hastalara bu testle beraber serum total Ig A düzeylerine de bakılmalıdır. Eğer Ig A eksikliği varsa doku transglutaminaz Ig G testi önem kazanacaktır. Daha sonra hastalara ince barsak biyopsisi yapılarak tanı kesinleştirilmeli ve diyete patoloji sonuçları çıktıktan sonra başlanmalıdır. İnce barsak biyopsisi yapılmayanlara kesinlikle diyet başlanmamalıdır.

     İrritabl Barsak Sendromu:

Klinikte ara ara ishal (14 güne kadar süren ishal), aşırı gaz oluşumu, ara ara kabızlık ile karakterize bir hastalıktır. Ani başlayan karın ağrısı krampları vardır. Hasta yumuşak dışkılama sonrası rahatlar. Çevre ve duygusal stresle ilişkili (psikolojik) olabilir. Kesin tanı koydurucu klinik veya tanı yöntemi yoktur. Hastalar yüksek lifli beslenme ve davranış tedavisinden yarar görürler.

     Kronik Nonspesifik İshal:

6 ay-3 yaşlar arası çocuklarda görülen, altta yatan hiçbir patolojinin saptanmadığı, açıklanamayan inatçı ishaldir. Günde 5-10 kez yumuşak dışkılama olabilir. Beslenme tipinden etkilenebilir. Çocuk aktif, sağlıklı, büyüme gelişmesi normaldir. Dışkı sulu, yumuşak, çoğu zaman pis kokulu olup içinde sindirilmemiş yiyecek artıkları bulunabilir. Hiç tedavi edilmese bile olguların % 90’ında 4 yaşına kadar ishalin kaybolacağı, büyümenin etkilenmediği veya etkilenmeyeceği çocuğun büyüme eğrisi yardımıyla aileye anlatılmalıdır. Bu tür hastalarda fruktoz içeriğinden dolayı çocuğun meyve suyu tüketimi sorgulanmalı ve gerekirse meyve suyu diyetten tamamen çıkarılmalıdır.


BU BİLGİLER 
TEMEL AİLE HEKİMİ tanı tedavi rehberi
VE PEDİATRİST tanı tedavi El kitabı
 KİTAPLARIMDAN
  DERLENMİŞTİR.

DAHA GENİŞ ve GÜNCEL HALİ İÇİN

KITAPLARIMA VEYA   ANASAYFAYA BAKINIZ


  
1485 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
ATED DERNEĞİ
ÖZEL MUAYENE
REKLAM
BİZİ TAKİP EDİNİZ
Eğer HEKİM İseniz
BİZİ
İNSTAGRAM
FACEBOOK ve TWİTTER'dan
TAKİP edebilirsiniz




OTOMATİK PERSENTİL HESAPLAMA PROGRAMI
BEBEK GELİŞİM TAKİBİ
FOTOTERAPİ SINIRLARI

FOTOTERAPİ VE EXCHANGE SINIRLARI

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi22
Bugün Toplam1304
Toplam Ziyaret7758494