*********
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Do%C3%A7Dr-%C4%B0lyas-Yolba%C5%9F/1564898690430554
  • https://twitter.com/ilyasyolbas
  • https://www.instagram.com/prof.dr.ilyasyolbas
......Çocuk-ve-Yetişkin.... .......HASTALIKLAR........ ....ARŞİVİ....
Hava Durumu
Ürün ve Hizmetler
Anket
TEMEL AİLE HEKİMLİĞİ KİTABINI HEKİM ARKADAŞLARINIZA ÖNERİR MİSİNİZ?

ENÜREZİS NOKTURNA

ENÜREZİS NOKTURNA (UYKUDA İŞEME)
 

 

      ETKEN

Primer enürezis: Hastaların %80-90’ını oluşturur. Daha çok genetik yatkınlık, biyolojik ve gelişimsel etmenler sorumlu tutulmuştur. Bunların %75-80’i bebeklikten beri sürekli altını ıslatan çocuklardır.

Sekonder enürezis: Hastaların %20-25’ni oluşturur. Arada en az 6 aylık kuru bir dönem geçirdikten sonra tekrar yatak ıslatan çocuklardır. En sık 5-8 yaşlar arasında görülür ve bu grupta daha çok psikolojik etmenlerin sorunu başlattığı ileri sürülmektedir.

Patolojik nedenler: Mesane boynu darlığı, VUR, üreter anomalisi, diyabetes insipitus, epilepsi veya psikolojik olabilir.

TANI:

5 yaşından büyük çocukların, uyku sırasında, tekrarlayıcı, istemsiz idrar kaçırması, bu davranışın üç ay süre ile en az haftada iki kez ortaya çıkması ile tanı konur.

** Tedavi öncesi çocuğun fiziksel muayenesi yapılmalı, idrar kaçırmaya yol açabilecek diğer patolojik nedenler (idrar yolu enfeksiyonu, VUR, diyabetes insipitus, ürolojik sorunlar, şeker hastalığı, epilepsi gibi) gözden geçirilmelidir.

Yapılacak tetkikler: Biyokimya analizleri, idrar tetkik ve kültürleri, üriner sistem USG, 24 saatlik idrarda protein ve sodyum atılımı, Voiding, uroflovmetri, EEG( silinecek,EEG, MR

** Bu tetkikler yapıldıktan sonra altta patoloji bulunmazsa tanı konur.

     TEDAVİ:

Temel tedavi:Tedavide ilk ve en önemli adım, çocuğun tedaviye motive edilmesidir. Bu amaçla, çocukla sıcak bir ilişki kurulması, ailenin anlayış ve desteğinin sağlanması, problemin mutlaka çözüleceğine dair güven vermek ve suçluluk duygusunu gidermek çok önemlidir.

Çocuk gece yatmadan idrar yaptırılmalı, fazla sıvı gıdalar vermemeli, çocuğa ıslak ve kuru geceleri takvimde işaretletip, kuru geceler için ödüllendirmeli, yatağını ıslattığı günler kesinlikle cezalandırılmamalı ve suçlanmamalıdır. Bu şekilde çocuk motive edilir veya zil yöntemi uygulanır. Bu yöntemlerde çocuğun ve ailenin sıkı ilgisi ve desteği şarttır.

Zil yöntemi: Tedavide çocuklarda %75-100 oranında iyileşme sağlanmaktadır. Alarm tedavisi sonunda tekrarlama riski %10 dolayındadır. Çocuk uyurken ilk birkaç damla idrarla birlikte alarm çalışmaya başlar ve çocuğu uyandırır. Uyanan çocuğun mesanesi kasılarak idrarın tamamının salınışını engeller. 2-4 hafta içinde çocuk uykusunda çişi geldiğinde alarm çalmadan uyanmaya başlar ve işeme engellenir.

İlaç tedavisi: İmipramin en sık tercih edilen ilaçtır. Dezmopressin gibi ilaçlar da kullanılmaktadır. İlaç tedavisi ile %10-60 arasında iyileşme sağlanmaktadır. Fakat tedavi kesildikten sonra %90’a varan oranda tekrar riski bulunmaktadır. Bu nedenle son yıllarda alarm ve ilaç tedavisinin birlikte kullanılması önerilmektedir.
** Pediatristler Dezmopressin tercih etmektedirler.

İmipramin: TOFRANİL® 10mg-25mg DRAJE

                  Doz: 6- 8 yaş: Gece yatmadan 1-2 saat evvel 25 mg /gün,

                          >8 yaş ve erişkin50-75 mg/gün

ÖRNEK REÇETE

TANI: Enürezis nakturna  6 yaş

RP1:    TOFRANİL® 25 mg DRAJE DIB BİR

                                  1X1 (yatmadan 1-2 saat önce)

 


Yorumlar - Yorum Yaz
Üyelik Girişi
ATED DERNEĞİ
BİZİ TAKİP EDİNİZ
Eğer HEKİM İseniz
BİZİ
İNSTAGRAM
FACEBOOK ve TWİTTER'dan
TAKİP edebilirsiniz




OTOMATİK PERSENTİL HESAPLAMA PROGRAMI
BEBEK GELİŞİM TAKİBİ
FOTOTERAPİ SINIRLARI

FOTOTERAPİ VE EXCHANGE SINIRLARI

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi52
Bugün Toplam5119
Toplam Ziyaret8625426