*********
Prof.Dr. İLYAS YOLBAŞ
AKUT ÜRTİKER ve ANJİO ÖDEM (GÜNCEL BİLGİ)
15/04/2015 AKUT ÜRTİKER ve ANJİO ÖDEM ETKEN: İdiyopatik, yiyecekler, böcek sokması, ilaçlar, kan ürünleri, enfeksiyonlar vb KLİNİK: ** Akut ürtiker ve anjio ödem beraber bulunabilir. Akut ürtiker:Derinin üst katmanının ödemidir. ** Ani başlayan, basmakla solan değişik biçim ve büyüklüklerde eritemli papül ve plaklar vardır. Genelde birkaç saat sürer. ** Şiddetli kaşıntı ve bazen yanma hissi belirgindir. ** Lezyonlar yer değiştirir, aynı yerde kalma süresi 1-24 saatten azdır. Anjio ödem: Dermisin alt kısmı ve subkutisin ani ve belirgin olarak şişmesidir. ** Göz kapakları, dudak, dil, dış genital organlar, üst solunum yolu ve GİS mukoza ödemi ile karakterize ** Kaşıntıdan ziyade ağrı ön plandadır. ** Düzelme 72 saate kadar uzayabilir. TANI:Anemnez, klinik ve FM ile konur. Ayırıcı Tanı Böcek sokması reaksiyonu: Lezyon ortasında nokta şeklinde ısırık yeri bulunur. Viral döküntü: Eşlik eden başka bulgular vardır. Eritema multiforme minör: Tipik hedef lezyonlar bulunur. Ürtikeryal vaskülit: Lezyonlar basmakla solmaz ve 24 saatten uzun sürer. Genellikle antihistaminiklere yanıtsızdır ve durumun kontrol altına alınması için sıklıkla kortikosteroidlere ihtiyaç duyulur. Biyopsi gereklidir. Uzman görüşü alınmalıdır. TEDAVİ: ** Hastalığın şiddetine göre tedavi verilir. Genel önlemler: Nedenin (enfeksiyon, besin, emosyonel stres, ilaç) ortadan kaldırılması; neden ilaçsa kesilmesi veya değiştirilmesi Sıcak, stres, alkol ve ilaç gibi artırıcı nedenlerden sakınılması SOLUNUM SIKINTISI OLMAYAN AKUT ÜRTİKER VE ANJİYOÖDEM TEDAVİSİ: Lezyonlar çok yaygın değilse veya anjiyoödem yoksa: İlk seçilecek ilaç oral antihistaminiklerdir. ** Lezyonlar ve kaşıntı tamamen düzelene kadar veya en çok 3 hafta devam edilir. ** 1. kuşak antihistaminiklerin sedatif ve antikolinerjik etkilerinin istenmediği durumlarda ikinci kuşak antihistaminikler tercih edilebilir. Setirizin : HİTRİZİN® 10 mg 20 TABLET, DAMLA ( 20 damla =10 mg ) ŞURUP (5mg/5ml) Doz:30 kg altına 5 mg tek doz Lezyonlar çok yaygınsa veya anjiyoödem belirginse: ** Parenteral antihistaminikler ve steroid kullanılabilir.. Antihistaminik:AVİL® AMPUL veya SİSTRAL® AMPUL Tercihen kas içine veya damar yoluyla 5 dakika içinde yavaş puşe şeklinde uygulanır. 6 saat arayla tekrarlanabilir. Doz: 10 yaş ve Erişkin: 1 AMP, 2-5 yaş çocukta 1/3 AMP, 6-10 yaş çocukta 1/2 AMP prednizolon PREDNOL-L® 2O-40mg AMP (1-2 mg/kg IV tek doz). Öneğin 60 kg olan bir hastada 60 mg 3gün, 40mg 3 gün, 20 mg 3 gün şeklinde azaltılarak kesilmelidir. **Hastalık kontrol altına alındıktan sonra tedavi oral antihistaminikler ile 20 gün sürdürülür.
BELİRGİN SOLUNUM SIKINTISI OLAN AKUT ÜRTİKER VE ANJİYOÖDEM TEDAVİSİ ** Bu durum alerjik anaflaksi durumudur. Amaç Hastanın şoka girmesini engellemektir. 1. Adım: Temel ilaç Adrenalindir. (ADRENALİN® amp 0,25, 0,50 ve 1 mg/ml formları vardır..) Adrenalin Yetişkin dozu:0,3 - 0,5 mg (saf) 1:1000'lik adrenalin SC veya IM (uyluktan) arayla solunum sıkıntısı gerileyinceye kadar yapılabilir. Yetişkinlerde IV önerilmiyor. Adrenalin Çocuk dozu: 0,01 mg/kg damar yoluyla (sulandırdıktan (1cc adrenalin+9cc NaCl sonra dakikada 1ml/kg) ** 10 - 20 dakikada bir tekrarlanabilir. 2. Adım: Solunum yolunun açık tutulması, nazal oksijen uygulanması yapılmalıdır. 3. Adım: Antihistaminik:AVİL® AMPUL veya SİSTRAL® AMPUL tercihen kas içine veya damar yoluyla, 5 dakika içinde yavaş puşe şeklinde uygulanır 6 saat arayla tekrarlanabilir. Doz: 10 yaş ve Erişkin: 1 AMP, 2-5 yaş çocukta 1/3 AMP, 6-10 yaş çocukta 1/2 AMP 4. Adım: Kortikosteroid Prednisolon (PREDNOL-L® 20-40mg AMP) Doz: Erişkinde 50 mg prednisolon damar yoluyla, 6 saatte bir, 2-4 kez tekrarlanabilir. Kardiyak yan etkileri olabileceği için infüzyonla uygulanmalıdır. Çocuklarda 2 mg/kg (max:60mg/kg/gün) damar yoluyla verilir. . 5. Adım:Şiddetli larinks obstriksiyonunda adrenalin sulandırılmadan 0.5ml/kg (max.5ml) sulandırılmadan nebulizatorle 10 dk süreyle (maske ile) uygulanır. Gereğinde tekrarlanır. ** Hastada hipotansiyon varsa (halsizlik, bitkinlik vb.) sıvı replasmanı hemen başlanmalıdır. ** Yanıt yoksa herediter anjioödem düşün: C1 esteraz inhibitör kontrastı taze donmuş plazma verilir, trakeaostomi açılır. Atakta steroid, adrenalin, antihistaminik etkisizdir. ÖRNEK REÇETE TANI: Akut ürtiker yetişkin RP1: HİTRİZİN® 10 MG 20 TB DIB BİR S:1X1 ( Şikayetler tam düzelinceye kadar)
** Cevap yoksa, günlük doz 4 katına kadar çıkılabilir. ** Ağır vakalarda sabah sedatif olmayan gece de sedatif olan bir antihistaminik denenebilir. ** Ürtikerin hızla kontrol altına alınması gerektiğinde steroidler kısa süreli kullanılabilir. Fakat diğer durumlardaki rolü kısıtlıdır. Steroid azaltılarak kesilmelidir. Örneğin 0.5 mg/kg (20-25 mg) birkaç gün verilmesi ve 10 günlük süreçte yavaşça azaltılması önerilebilir. Ani olarak ilaç bırakıldığında ciddi rebound ürtikere yol açar. ** Ürtiker tedavisinde topikal antihistaminik ve topikal kortikosteroidlerin yeri yoktur. ** Aspirin, ACE inhibitörleri ve benzer maddeler aynı zamanda kronik ürtiker/anjioödemin de sık görülen nonspesifik uyarıcılarıdır. Hastalığı tetikleyebilirler. KRONİK ÜRTİKER Lezyonlar 6 haftadan kısa sürerse akut, uzun sürerse kronik ürtiker söz konusudur. Kronik ürtiker tedavisi akut ürtikerdeki gibidir. Tedavi süresi daha uzundur. Semptomlar tolere edilebilir düzeye gelinceye kadar sürer. Tedavi: 2. Kuşak uzun etkili H1 reseptör antagonisti kullanılabilir. Cevap alınamazsa günlük dozu 4 katına kadar çıkılır. Yine cevap yoksa tedaviye 1. Kuşak antihistaminik eklenir veya H2 reseptör antagonisti veya lökotrien reseptör antagonisti eklenir. Yine yanıt alınamazsa oral kortikosteroid (20-40 mg/gün, 1-10 gün) kullanılabilir. ** Dirençli vakalar alerji uzmanına/dermatoloji uzmanına gönderilmelidir. ** Diğer bazı tedavi yöntemleri: IVIG, plazmaferez, Cyclosporine, anti-IgE vb. Temel kaynak: Sağlık bakanlığı Birinci Basamağa yönelik Tanı ve Tedavi Rehberi |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |
Yazarın diğer yazıları |
İŞTAHSIZLIK (BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA) - 28/02/2019 |
İŞTAHSIZLIK (BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA) |
HIV/AIDS HAKKINDA DETAYLI BİLGİ - 06/12/2018 |
TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA HIV/AIDS HAKKINDA DETAYLI BİLGİ |
KÖŞE YAZILARI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ - 27/04/2015 |
SALMONELLA (TİFO) - 16/04/2015 |
SALMONELLA (TİFO) |
İRRİTABL BARSAK SENDROMU (İBH) - 16/04/2015 |
İRRİTABL BARSAK SENDROMU (İBH) |
Yenidogan resusitasyonu basamakları özeti - 16/04/2015 |
Yenidogan resusitasyonu basamakları özeti |
KONJONKTİVİTLER - 16/04/2015 |
KONJONKTİVİT |
ENTOKSİKASYONLAR ve ADLİ VAKALARA YAKLAŞIM SIRASIYLA YAPILACAK İŞLEMLER - 16/04/2015 |
ENTOKSİKASYONLAR ve ADLİ VAKALARA YAKLAŞIM SIRASIYLA YAPILACAK İŞLEMLER |
MİYOKARD İNFARKTÜSÜ( KALP KRİZİ) - 16/04/2015 |
MİYOKARD İNFARKTÜSÜ( KALP KRİZİ) |
Devamı |